Zbor “Udružene opozicije” na Šebešiću/Mala Bosna 1939. godine


 

foto crkva Mala Bosna

crkva u Maloj Bosni u vreme izgradnje 1931.

Dana 12.3.1939. u dvorištu kod crkve na Šebešiću/Mala Bosna  http://suistorija.blogspot.com/2014/02/o-dva-projekta-stjepana-podhorskog-za.html sakupilo se oko 300 ljudi i održan ja zbor Udružene opozicije.

MALA BOSNA SEBESIC

Govorio je bivši narodni poslanik Josip Vuković Đido, advokatski pripravnik Ivan Stantić i advokat Mićo Skenderović. Žandarmerijska stanica Tavankut pratila je zbor i podnela izveštaj subotičkom gradskom načelniku. Zapazili su da govornici  obrazlagali zbacivanje vlade Milana Stojadinovića i dolazak na čelo Dragiše Cvetkovića koji ima bolji odnos prema “hrvatskom pitanju”. U tom sklopu su govorili i to da će prema razgovorima sa vođom hrvatskog pokreta dr Mačekom, Sombor i Subotica “otpasti od Srbije i pripasti Hrvatskoj”. Ivan Stantić je pomeno i nepravilnosti na prošlim izborima kada su neki u Subotici glasali i po 20-30 puta.

20 30 UOpozicija

Slično je govorio i Mićo Skenderović karikirajući da su neki glasali potkupljni sa čašom vina, da su se veliki novci slili Marku Juriću upravo radi potkupljivanja glasača,

UOpozicija TAVANKUT

ulaz

ulaz u crkvu (2006)